PIECHOTĄ DO LATA
Sierpień 30, 2018
BEZA UP your life – Jesień 2018
Wrzesień 23, 2018
Pokaż wszystko

BEZOMANIA – MANGOMANIA

BEZOMANIA - MANGOMANIA

Hindusi nazywają je owocem bogów. Pochodzi z tropikalnego drzewa owocowego o tej samej nazwie, występującego głównie w Indiach, gdzie uprawiane było już 2 tysiące lat p.n.e. Jego drzewo jest wiecznie zielone, może dożyć aż 300 lat i osiągnąć wysokość 40 metrów. Ma charakterystyczny, słodki, a zarazem cierpki smak i orzeźwiający aromat. Tym razem na pierwszy plan w Bezie wychodzi MANGO.

Owoc mango składa się z miąższu i dużego nasiona. Ma charakterystyczny, słodki, a zarazem cierpki smak i orzeźwiający aromat. Skórka owocu, która zmienia barwę w miarę dojrzewania owocu od ciemnozielonej, poprzez różne odcienie żółci, po czerwoną, jest cienka i gładka, ale dość twarda.

Owoc znalazł szerokie zastosowanie w dziedzinie kulinariów, ale jego zalety nie ograniczają się wyłącznie do walorów smakowych. Mango należy do średnio kalorycznych owoców - 100 g tego owocu zawiera około 65 kalorii (kcal), niemniej jednak można je spożywać bez obaw o szczupłą sylwetkę. Mango jest bogatym źródłem minerałów i witamin. Dostarcza organizmowi dużo błonnika i białka. Bogate wartości odżywcze sprawiły, że owoc dołączył do grona najbardziej pożywnych produktów świata.

Od początku września Beza przedłuża wakacyjne przygody i ogłasza MANGOMANIĘ. Przez dwa tygodnie naszym ulubionym kolorem jest: ŻÓŁTY a ulubionym owocem: MANGO. Zaczynamy zupełnie niewinnie bo od Rurek z kremem mango, Makaroników i Beziątek mango. Rozkręcamy się przy Serniku Mango, a entuzjazm osiągamy przy Torcie Bezowym Mango & Lemon Curd i Torcie Bezowym z kurkumą, awokado i mango. Nasze lody i sorbety mango chłodzą żywioły, a herbata mrożona mango uspokaja zmysły, ale tylko na chwilę, bo pełne zamiłowanie osiągamy przy cieście z mango zwieńczonym kokosową bezą. To zupełne słodkie szaleństwo na punkcie mango – prawdziwa MANGOMANIA.