Black is the new Gold

BEZA UP your life – Zima 2018/2019
22 grudnia, 2018
Pokaż wszystko

Black is the new Gold

Black is the new Gold

Bezy znane są na całym świecie, a ich bardziej wysublimowa forma w postaci makaroników zrobiła zawrotną karierę we Francji. Obecnie te małe okrągłe ciasteczka na bazie bezy wzbogaconej mielonymi migdałami zdobywają także serca Polaków. O ile makaroniki kojarzone są z kolorami tęczy, o tyle bezy są zazwyczaj po prostu białe, ale nie zawsze…

Mało jest jedzenia o prawdziwie czarnym kolorze, mamy czarnuszkę, która pełni rolę raczej dekoracyjną, jest oczywiście mak (uwielbiany przez cukierników), są jeżyny, ale na pierwszy plan w ostatnim czasie wychodzi…palony kokos, a właściwie jego łupiny.


Ciekawe jest to, że ze wszystkich orzechów - kokos jest chyba najbardziej wszechstronny. Nazwa palmy kokosowej w sanskrycie to kalpa wryksza, co tłumaczy się jako „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”. W języku malajskim palma kokosowa nazywa się pokok seribu guna co oznacza „drzewo o tysiącu zastosowań”.

Ta wszechstronność jest naprawdę ogromna, wystarczy tylko wspomnieć, że mleka orzecha kokosowego używa się do drinków, jest ono także składnikiem kuchni tajskiej i indyjskiej. Śmietanka orzecha kokosowego zbiera się na powierzchni ochłodzonego mleka i można z niej uzyskać wysokiej jakości olej kokosowy. Pozostałe po ekstrakcji oleju włókniste wytłoki zawierają około 20% białka i stanowią doskonałą paszę dla zwierząt hodowlanych. Z soku z naciętych kwiatostanów orzecha kokosowego robi się wino palmowe. Młode listki są jadane na surowo, gotowane lub marynowane jako jarzyna (tzw. kapusta palmowa). Pąk szczytowy kłodziny zwany sercem palmy – jest rzadkim delikatnym przysmakiem. Serca palmy są zjadane w sałatce, nazywanej „sałatką milionera”. Z włókna kokosowego wytwarza się liny, pędzle i szczotki.


A co orzech kokosowy ma wspólnego z cukiernictwem? Otóż wiele, wiórków kokosowych oczywiście przedstawiać nie trzeba, mleko kokosowe wykorzystywane jest do wypieków typu vege, olej kokosowy do smażenia, a łupiny orzecha kokosowego pali się i uzyskuje czarny miałki pył – który doskonale barwi jedzenie.

W naszej cukierni proces łączenia bez z palonymi łupinami kokosa opanowaliśmy do perfekcji, w wyniku czego tworzymy słodkie dzieła sztuki. Smaki takie jak palony kokos z mango czy truskawką, albo mocno czekoladowe brownie z malinami i bezą kokosową mają już wierną rzeszę fanów.

Czarne bezy o mocno owocowym smaku powodują zachwyt oczu, ale przede wszystkim podniebienia. 100% natury w tych ciastkach zachwyci wszystkich dbających o jakość produktów żywieniowych, zwłaszcza, że bezy te występują także w wersji wegańskiej. Promowany w ostatnim czasie tzw. Black Friday/Czarny Piątek oznaczający spore zniżki, rabaty i przeceny dopiero w Bezie nabiera prawdziwego czarnego koloru, bo zniżki także mamy i to spektakularne.