BEZA Nakręca Poznań w stylu retro
30 września, 2018
JEJ WYSOKOŚĆ BEZA
15 listopada, 2018
Pokaż wszystko

JESIENNE BEZOBRANIE

JESIENNE BEZOBRANIE

Jesień to pora zbioru plonów, w naszym kraju jeśli chodzi o owoce najczęściej są to śliwki, jabłka, gruszki, jeżyny i winogrona. Te ostatnie doczekały się nawet własnego przydomka świadczącego o zbieraniu – winobranie ;-) Odkąd pamięcią sięgnąć ludzie zawsze coś zbierali, niewiele różnimy się pod tym względem od człowieka pierwotnego - jeśli nie liczyć współczesnych sklepów samoobsługowych z powierzchni, których „zebrać” możemy nawet figi, granaty, marakuję, mango i jadalne kasztany. Poza owocami zbieramy jeszcze warzywa i orzechy. Jedne i drugie znajdują zastosowanie w naszej bezowej produkcji.

Co jeszcze zbieramy? Otóż my Polacy jesteśmy wybitni w zbieraniu…grzybów. Przewyższają nas chyba jedynie Włosi, ale to dlatego, że oni mają trufle, których w naszych rodzimych lasach nie uświadczymy. Ilość portali internetowych poświęconych zbieraniu grzybów jest w Polsce oszałamiająca, to prawdziwy przemysł! Nic dziwnego, że nasz bezowy wybór padł na formę grzybową właśnie.

Tej jesieni w Bezie ogłaszamy prawdziwe BEZOBRANIE, co oznacza, że do każdych 4 zakupionych grzybów 1 wskakuje do Waszej torby gratis.

Grzyby są u nas tak lubiane, że postanowiliśmy przygotować bezową wersję pieczarek a także słodkie podgrzybki i maślaki. Te grzyby mają szansę zdobyć Wasze serca. Bo czyż nie jest zaskakująco pysznym przygotować jesienną kolację dla przyjaciół, gdzie podacie pyszną zupę z borowików z kleksem śmietany, następnie puree ziemniaczane z sosem ze świeżych kurek a na deser słodkie podgrzybki z kremem budyniowym, mniam…proste, pyszne i grzybowe.

Ale nie tylko jesień kusi grzybami, wiemy przecież, ze zupa z suszonych grzybów jest jednym z przysmaków wigilijnych w wielu polskich domach, a pierogi z grzybami to już prawdziwa Bożonarodzeniowa klasyka, zatem by przedłużyć jesienne smaki – zamówcie na wigilijny stół nasze słodkie grzybki, będą pysznym uzupełnieniem tortu bezowego, makowca i sernika.