Tort Pavlova jest kwintesencją bezowego rzemiosła. To jeszcze więcej ręcznie formowanej bezy i letnich owoców (m.in. truskawki, maliny, borówki, porzeczki), otulonych aksamitnym, śmietankowym kremem na bazie serka mascarpone. Ten jeden okazały, śnieżnobiały blat bezowy chrupiący z zewnątrz i puszysty jak pianka w środku, pokryty śmietankowym kremem i dużą ilością świeżych owoców, to idealny wypiek dla wielbicieli bezy.
Legenda głosi, że pierwszy tort bezowy został stworzony dla primabaleriny, Anny Pawłowej, której marzeniem było skosztowanie deseru równie lekkiego jak ona sama, i właśnie dlatego ta wersja tortu bezowego bierze nazwę od nazwiska słynnej baletnicy.
Tort serwujemy z musem truskawkowo-malinowym.
Od 239,90 zł
Sposób przechowywania:
Zarówno wypiek jak i mus powinny być przechowywane w lodówce. Konsumpcja powinna nastąpić w ciągu 2 dni od zakupu.
Sposób serwowania:
Wypiek rekomendujemy kroić nożem zanurzonym wcześniej we wrzątku, czynność zanurzenia w gorącej wodzie powtarzamy przed każdym krojeniem. Ukrojony kawałek wypieku polewamy musem owocowym i dekorujemy liśćmi mięty lub melisy.
Ostateczny wypiek może nieznacznie różnić się od zaprezentowanego na zdjęciu. Waga tortu może nieznacznie odbiegać od podanej w opisie wypieku