BEZOWO KASZTANOWO

AMELIOWA JESIEŃ
Listopad 18, 2018
Poznań Coffee Marathon – X-MAS edition
Grudzień 17, 2018
Pokaż wszystko

BEZOWO KASZTANOWO

Bezowo Kasztanowo

Są takie owoce, które wyrastają na dorodne tylko wtedy, gdy lato jest długie i ciepłe. Dojrzewają na drzewie z rodziny bukowatych, które potrafi rosnąć nawet 500 lat. Od wieków owoce te były cenione jako smaczny dar natury, stanowiący niegdyś podstawę żywienia w wielu rejonach Hiszpanii, Francji i Włoch – poznajcie jadalne kasztany.

W Polsce wciąż traktujemy je jako produkt trochę egzotyczny, często nawet nie wiedząc, że kasztan jadalny rośnie także w wielu parkach Pomorza Zachodniego i Dolnego Śląska, a jego owoce już przed wiekami pojawiały się na stołach naszych przodków, o czym świadczy lektura dawnych książek kucharskich. Na przykład w znanej publikacji z 1873 r. zatytułowanej "Gospodyni polskiej kuchni, czyli poradnik dla niewiast obejmujący przepisy kuchenne wypróbowane i różne sekreta gospodarskie poprzedzone wstępem o porządku domu", autorka - Teresa Twarowska prezentuje m.in. przepis na pyszną przystawkę: jarmuż z kasztanami.

Kasztany od zawsze pieczono albo wyrabiano z nich mąkę, będącą później bazą chleba albo ciast. Ceni się ja nie tylko za smak, ale również właściwości odżywcze. Już św. Hildegarda z Bingen, XII-wieczna mistyczka i uzdrowicielka, twierdziła, że owoce drzewa kasztanowego to jeden z najlepiej przyswajalnych przez organizm produktów naturalnych, a także skuteczny afrodyzjak, i zachęcała, by wprowadzić je do jadłospisu.

Dziś wiemy, że kasztany stanowią bogate źródło licznych mikroelementów, zwłaszcza poprawiającej odporność witaminy C, witamin z
grupy B, kwasu foliowego, miedzi, cynku, magnezu, żelaza, potasu, fosforu, selenu oraz błonnika - nie zawierają za to glutenu. Kasztany mają słodkawy, lekko orzechowy smak, dzięki czemu znakomicie łączą się z wieloma innymi produktami.

W supermarketach coraz częściej możemy kupić świeże owoce drzewa kasztanowego, z których przygotujemy banalnie prostą przekąskę - wystarczy naciąć każdy z nich i piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni, albo możemy zamknąć oczy i przenieść się do Paryża, gdzie pieczenie kasztanów obywa się na ulicy, ale wówczas trudno nam będzie nakarmić prawdziwie zmysł smaku. Za to na ulicy Za Groblą w Poznaniu tej jesieni nasza Cukiernia Bezowa rozsmakowuje w kasztanowym street food’ie. Pieczemy kasztany, ale wypiekamy także kasztanowe tarty i torty bezowe. W tym celu wykorzystujemy kasztany, które wcześniej obieramy i macerujemy w czerwonym winie z dodatkiem wiśniówki oraz przypraw takich jak goździki i cynamon, następnie dodajemy miód, rodzynki i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy – wszystko gotujemy na wolnym ogniu tak by aromaty nabrały mocy. Przepis ten pochodzi od włoskiej szefowej kuchni w hotelu Firenze z miejscowości Fanano, region Emila-Romagna we Włoszech – która tak przygotowane kasztany serwuje jako deser..

Nasz tort bezowy Kasztanowo-Pomarańczowo-Daktylowy ma w sobie cząstki kasztanów jadalnych przygotowanych wg przepisu włoskiej szefowej kuchni, podobnie jak tort bezowy Kasztanowo-Dyniowy z musem dyniowo-gruszkowym. Obydwa torty będą nam tej jesieni przypominać, że lato było bardzo długie i bardzo ciepłe.